Voeding

Over voeding en eten raken we nooit uitgepraat. Iedere dag beantwoorden we de vraag: Wat eten we vandaag?
Daarbij denken we niet aan voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft, maar in gerechten. Een salade, maaltijdsoep, stamppot, rijst of aardappelen, vlees of geen vlees, en ga zo maar door. In de zomer kiezen we eerder voor een frisse salade dan in de winter. En in de herfst smaakt een stoofgerecht beter dan op een hete zomerse dag. Maar wat heeft je lichaam eigenlijk nodig? Eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen heeft je lichaam allemaal nodig en het liefst iedere dag in voldoende hoeveelheden. Wat is voldoende? De meningen lopen soms nogal uiteen en wisselen ook nog.
Het ene moment zijn de vetten de boosdoeners en het andere moment zijn het de koolhydraten. Maar het ene lichaam is het andere niet. Ieder lichaam is uniek en wat voor de één goed is hoeft niet zo te zijn voor een ander. Het is niet gemakkelijk om door al deze goedbedoelde adviezen antwoord te vinden op je vragen. En daar kan ik je bij helpen. Samen kijken we naar je huidige voedingspatroon, naar je wensen en doelen en geef ik je richtlijnen om je voedingspatroon te veranderen.


Hieronder enkele mogelijkheden

Paleo

Eten als onze voorouders of zoals ons lichaam het bedoeld heeft!
Het paleodieet, ook wel paleolithisch dieet of jager-verzamelaar dieet genoemd, is een manier van eten zoals onze voorouders, de oermensen. Voor de intrede van de landbouw was de mens afhankelijk van de jacht en wat de natuur te bieden had. Het paleodieet is gebaseerd op de veronderstelde voeding van onze voorouders in het paleolithicum, een periode van 2,5 miljoen jaar tot 10.000 jaar geleden. Aangenomen wordt dat de moderne mens sinds de intrede van de landbouw genetisch nauwelijks is veranderd en dat een ideaal dieet lijkt op dat van onze voorouders die jager-verzamelaar waren. Volgens sommigen is het geen dieet maar een manier van leven.

Bij paleo- of oervoeding ligt de nadruk op verse en onbewerkte producten. Het bestaat vooral uit groenten, fruit, wortels, noten, vis, en vlees van dieren die zich met grassen gevoed hebben. Over het algemeen bestaan de maaltijden van het paleodieet uit vlees/vis, groenten, fruit, noten en zaden. Het bevat geen granen, peulvruchten, zuivel, zout, geraffineerde suiker of verwerkte oliën.

Bij paleo- of oervoeding focus je op de kwaliteit van de voeding. Je gaat geen calorieën tellen, in feite eet je tot je verzadigd bent. In het begin is dat even wennen. Als je in plaats van geraffineerde koolhydraten (uit bv brood, koekjes, gebak, pasta en pizza) groenten, eiwitten en vetten eet ben je eerder verzadigd.

Heb je belangstelling of wil je meer weten?
Neem dan contact op.

Contact

Intermittent fasting / Intermitterend vasten

Het is een term die je steeds vaker hoort, maar nog niet iedereen is ermee bekend. Misschien heb jij er al eens van gehoord, maar heb je geen idee wat het precies is? Wil jij meer energie? Wil je graag afvallen? Of allebei? Lees dan verder want mogelijk is intermitterend vasten iets voor jou.

Intermitterend vasten is vasten op bepaalde tijden. Het wordt ook wel periodiek vasten genoemd, en op z’n Engels “intermittent fasting”. Er is een groot verschil tussen intermitterend vasten en ‘gewoon’ vasten.
Met ‘gewoon’ vasten eet je een lange periode niet. Dit kan een dag, meerdere dagen of soms zelfs nog langer zijn. Voorbeeld hiervan is een detox kuur waarbij je een aantal dagen niet eet en alleen (sappen) drinkt.
Bij ‘intermitterend’ vasten gaat het om een veel kortere periode dat je niet eet, uren in plaats van dagen.

Wat zijn nu de voordelen van ‘intermitterend’ tegenover ‘gewoon’ vasten.


Voordelen intermitterend vasten
De belangrijkste voordelen van ‘intermitterend’ vasten zijn:

  • Je dwingt je lichaam om over te schakelen op de vetverbranding – dat betekent meer energie en afvallen
  • Het vermindert insulineresistentie – daarmee verlaag je het risico op o.a. Diabetes, hart- en vaatziekten, dementie en veel meer ziektes
  • Het vasten geef je je darmen rust – je darmen kunnen herstellen en je spijsvertering verbetert
  • Het brengt je immuunsysteem tot rust – zo verhoog je je weerstand , zowel lichamelijk als geestelijk
  • Vasten vermindert ontstekingen in je lijf – ontstekingen zijn niet alleen ongezond, ze vreten ook energie
  • Minder eten remt de veroudering van je lichaam en je hersenen – je blijft er dus langer jong en gezond door

Er zijn verschillende manieren om intermitterend vasten toe te passen.

Heb je belangstelling of wil je meer weten?
Neem dan contact op.

Contact

Superfoods

Superfoods: Marketingterm, fabel of toekomst?
“Superfoods”… het klinkt misschien een beetje vreemd, maar in feite dekt de term “superfood” precies de lading. Superfood is voeding van uitzonderlijk hoge kwaliteit en heeft daardoor een zeer heilzaam effect op onze schoonheid, gezondheid en algemeen welbevinden. Açai Bessen, rauwe olijven, hennepzaad, maca, aloë vera , rode bieten, zeegroenten (kelp), Reishi (paddenstoel), rauwe cacao, zijn voorbeelden van superfoods.
Superfoods hebben bepaalde eigenschappen met elkaar gemeen. Zo is ieder ‘superfood’ afzonderlijk een voedingsmiddel dat op meerdere fronten heilzaam is: versterking van het immuunsysteem, een jongere uitstraling van de huid, bescherming tegen kanker en vrije radicalen, goed voor hart en bloedvaten… et cetera.
Superfoods zijn natuurlijke voedingsmiddelen die heel veel verschillende voedingsstoffen bevatten en in grote hoeveelheden. Ze bevatten wel vijftien tot honderden keren meer van een voedingsstof dan de bekende voedingsmiddelen. Je hebt er dus minder van nodig om toch veel binnen te krijgen.
Superfoods groeien op plaatsen waar de grond nog niet intensief is bewerkt en de lucht minder verontreinigd is. Vaak groeien ze in het wild. En als ze worden geteeld dan is dat zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen.

Superfoods is een term die de marketing gebruikt om veelal exotische voedingsmiddelen aan te prijzen. Maar ook in onze eigen achtertuin kunnen we superfoods vinden zoals boerenkool, bessen en allerlei kruiden.

Superfoods zijn dus niet nieuw, vaak zijn ze al duizenden jaren oud. Ze worden zeer gewaardeerd en veel gebruikt in de culturen waar ze van oorsprong vandaan komen.

Superfoods kunnen

  • extreem rijk zijn aan vitamines (bijvoorbeeld camu camu poeder)
  • zeer mineraalrijk zijn (bijvoorbeeld Incabessen)
  • een reinigende werking hebben (bijvoorbeeld eetbare kleien, spirulina, chlorella)
  • langdurig energie geven (bijvoorbeeld cacao, guarana)
  • een balancerend effect hebben op de hormoonhuishouding (bv. Maca)
  • rijk zijn aan goede bacteriën (bijvoorbeeld kefir, kombucha, zuurkool)

De Superfood Expert Coach adviseert, begeleidt en geeft antwoord op de volgende vragen

  • Welk superfood is het beste voor mij op dit moment?
  • Welk superfood kan ik beter niet nemen op dit moment?
  • Welke superfoods geven me energie?
  • Welke superfoods ondersteunen of verbeteren mijn immuunsysteem?
  • Kan ik afslanken met superfoods?
  • Hoe gebruik ik superfoods?
  • ........

Wil jij een voedingsadvies gebaseerd op de inzet van superfoods?

Neem dan contact op voor een afspraak.

Contact